Přírodně tvarovaný slamák

  • Místo stavby: Veselice
  • Investor: Dan Suk a Monika Suková, Gabinova 833/10, 15200, Praha5
  • Předpokládaná lhůta výstavby: 2 roky 04/2016-04/2018
  • Orientační náklady: 2-2,5 mil. Kč. Stavba bude provedena svépomocí
  • Zastavěná plocha: dům 109 m2, terasa, pergola a parkovacím stáním se skladem dřeva 100 m2
  • Užitná plocha: 1.NP 85 m2, 2.NP 45 m2, celkem 130 m2

V okolí pozemku se nachází běžná venkovská rozptýlená zástavba. V těsném sousedství vzniká z bývalého JZD rozlehlá premafarma, na niž navazují zemědělské plochy.

Na pozemku roste tráva a množství mladých, ale poměrně vysokých stromů. Pozemek je výškově velice členitý (výškový rozdíl až 11m). Dům bude umístěn na této terase s výhledem do kraje. Dům má nepravidelný, částečně oblý tvar o rozměrech cca 12 x 11m. Je řešen jako částečně dvoupodlažní s plochou střechou. Střecha nad druhým podlažím bude zatížena kačírkem, nižší střecha nad přízemní částí domu, terasou, parkováním a dřevníkem bude konstruována z rostlého dřeva, nesena kůly z kulatiny a extenzivně ozeleněna.

Vstup do domu bude ze severu z prostoru krytého stání pro auta napojeného přímo na dům. Pod touto velkou zastřešenou částí bude možné skladovat i větší množství dřeva na topení, které pak bude z domu dosažitelné suchou nohou, zároveň bude možné ho pohodlně dovézt přímo na místo. Ze západní strany dům lemuje pergola, z jižní strany navazuje na dům velká zastřešená terasa, která v teplém období díky velkému oknu výrazně zvětšuje hlavní obytný prostor.

Zádveří je prostorné, vstupujeme z něj do technické místnosti s wc, koupelny, pracovny a na schody do patra, pod kterými je úložný prostor(může sloužit jako šatna nebo sklad). Další úložné prostory se nachází na celé protější stěně.

Technická místnost slouží zároveň jako zadní vstup a špinavá předsíň. Kromě technologie (ohřev vody) Je zde pračka, wc a sprcha. Při velmi špinavém provozu (práce na farmě, zablácený pes) je možné do domu vstoupit přímo přes technickou místnost a nenosit špínu do čisté části domu..

Obývací pokoj je spojen s kuchyní a jídelnou. Z centra místnosti je výhled na všechny čtyři světové strany. Velké okno nabízí JZ výhled na zahradu a do krajiny, pro letní období je zastíněno nižší střechou. Obývací pokoj je v jídelní části převýšen až do patra, kde je malá galerie. Kuchyně se nachází v západní části hlavní místnosti, umožňuje přímý výstup na zahradu (k bylinkám a zelenině) a navazuje na ní spíž.

V přízemí je i pracovna, která bude využívána pro ubytování hostů, vstupuje se do ní ze zádveří, aby byla poněkud stranou od hlavního dění v domě.V patře se nachází ložnice členů rodiny a wc.

Dešťová voda bude využita na pozemku stavebníka. Odpadní vody budou čištěny kořenovou čističkou vody. Elektřina bude přivedena z el. sloupku u vjezdu na pozemek. Voda bude odebírána z řadu, vodoměrná šachta se nachází při vjezdu na pozemek) posléze z vlastní studny.

Oplocení pozemku je z drátěného pletiva, východní strana pozemku bude nově oplocena. Okolí domu bude využito jako zahrada. Dům má nízkou spotřebu provozních energií, je koncipován jako nízkoenergetický.

Je navržen jako dřevostavba sloupkové konstrukce s tepelnou izolací ze slaměných balíků. Dům bude založen na terénu, Vevnitř budou dřevěné podlahy v kombinaci s hliněnými podlahami a keramickou dlažbou. Vnitřní omítky a příčky budou hliněné na dřevěném roštu. Dům bude vytápěn těžkými akumulačními kamny na dřevo s hypokaustem a plotnou v kombinaci s elektrickými přímotopy (v koupelně, technické místnosti a ložnici) a elektrickým, resp. solárním systémem ohřevu vody.

Ze stavby: