Slaměný dům pro surfaře

Honza s Kristýnou už spoustu let žijí u pobřeží v anglickém Cornwallu a za tou správnou vlnou jezdí po celém světě. Ta poslední je nese domů na kopec nad Svídnicí pod Orlickými horami.
Základem bylo plážové pohodlí surfařských rájů, přisypali jsme útulnost tradičních cornwallských cottages, okořenili skandinávskou vůní dřeva a tohle je výsledek. Napodruhé, ale rovnou do černého.
Kamna s lavicí jako hřejivé srdce domu, kuchyň a obývák otevřené na velkou zastřešenou jižní terasu s krásným výhledem dolů do krajiny. Knihovna s letištěm na čtení a zdřímnutí po gurmánském obědě. Horní a dolní patro propojené otevřeným schodištěm a relaxační sítí, kde se budete vznášet a houpat nad atriem uprostřed domu...když zavřete oči uslyšíte svůdné šumění přilivu. 

  • Místo stavby: Svídnice u Kostelce nad Orlicí
  • Autor architektonické studie: Ing. Arch. Radek Hála
  • Orientační náklady na dům: 2,2 mil Kč (+ přístavky, terasy, zahradní úpravy, interiér...). Stavba bude provedena svépomocí.
  • Zastavěná plocha: 85 + 12 (dřevník a veranda), 25 (terasa) m2
  • Užitná plocha: 1.NP - 68,57m2 + 10m2 (veranda + dřevník), 2.NP - 68,57 m2, celkem 137,1 m2

Dům bude stát na okraji obce Svídnice v rozptýlené zástavě rodinných domů. Na mírně svažitém pozemku jižním směrem využívaném jako zahrada roste tráva a několik ovocných stromů. Dům má obdélníkový půdorys 11,6 x 7,3m, je řešen jako dvojpodlažní se sedlovou střechou. Ze severu k domu přiléhá veranda s dřevníkem a podél jižní fasády zastřešená venkovní terasa. Vnější podoba domu vychází z tradičních vesnických domů. Sklon střechy je 30°. Samostatné jednopodlažní kryté parkovací stání s dílnou, půdorysně o rozměru 11,5 x 5,7 m se sedlovou střechou o spádu 30°, je umístěno cca 8 m severozápadním směrem od domu. K domu a garáži bude sjezd z místní komunikace spojený s točnou pro požární vozidla. Střechy verandy a terasy budou s extenzivní vegetační vrstvou. Dům bude připojen na el.síť ze sloupku v severovýchodní části pozemku, kam bude přivedený od sousedního domu. Voda bude přivedena ze studny na pozemku. Odpadní voda bude svedena čištěna kořenovou čističkou. Dešťová voda bude shromažďována v zahradní nádrži a využita na pozemku stavebníka pro zálivku na zahradě. Na sever od domu bude podzemní zásobník na plyn, který se bude využívat na vaření a dotápění.

Vstup do domu je ze severu přes krytou nevytápěnou verandu. Může tam být lavice s posezením na zápraží. Na verandu navazuje dřevník propojený s technickou místností odkud je možné přikládat do kamen. Obytný prostor je propojený s kuchyní na celou délku domu. Bude příjemně prosvětlený od jihovýchodu až jihozápadu. Velké okno bude stíněno přesahem terasy případně textilní roletou mezi sloupky terasy. U východní stěny bude kuchyňská linka s lednicí a spižní skříní. Přirozeným centrem obývacího pokoje budou těžká akumulační kamna s hřejivým sálavým teplem, před nimi bude jídelní stůl s lavicí a židlemi. Nad ním je prostor otevřený až ke krovu. Na západni straně bude posezení, u stěny knihovna a v rohu relaxační kout, připadně spaní pro návštěvy . Z obývacího pokoje je výstup přímo na zastřešenou terasu přístupnou. Z terasy se po několika schodech dá sejít na zahradu.

V podkroví máme dva dětské pokoje a na druhé straně ložnici rodičů, na severu koupelnu s wc a nad jídelnou relaxační síť. S knihovnou. Nad kleštinami krovu může být ještě uzavřená půdička. Podlahy ve vstupu, kuchyni, koupelnách a kolem kamen budou z keramické dlažby, ostatní z dřevěných palubek. Vnitřní omítky budou hliněné a venkovní dřevěné. Sokl bude obložen kamenem. Okna budou mít dřevěné rámy v šedomodrém moření. Pro povrchovou úpravu dřeva budou použity přírodní vosky a oleje. K vytápění se uvažuje o kombinaci sálavých kamen a el.rohoží v podkroví a koupelně. Ohřev teplé vody bude solarnímy panely s dohřevem plynovým boilerem.

Ze stavby: